Bekijk ons archief

Nagels hebben vandaag de dag een belangrijke decoratieve functie, maar nagels zijn natuurlijk vooral functioneel. Om ze op de juiste manier te behandelen is het van belang dat je weet waaruit de nagel nu eigenlijk is opgebouwd!

Nagelplaat
Zorgt voor bescherming van de vingertop en het nagelbed. De nagelplaat bestaat voor het grootste deel uit keratine (aminozuren/eiwitten). Doordat de natuurlijke nagel voor een groot deel bestaat uit keratine hechten acryl en UV-gel aan het nagelbed (personen met een zeer dunne of sterk beschadigde nagel hebben minder keratine waardoor het mogelijk is dat de gel- of acrynagels niet hechten). De nagel is op dit punt hard, niet meer doorbloed en volledig gevoelloos. De cellen kleven samen en vormen meerdere lagen: de lamulae. De bovenste laag van de lamulae is de hardste laag, terwijl de onderliggende lagen, de lagen dichter bij het nagelbed zachter blijven. Deze cellen worden bij elkaar gehouden door lipiden (vetten) en vocht.

Nagelbed
Is het gedeelte van de nagel waar de nagelplaat op rust. Het nagelbed bestaat net als de rest van het lichaam uit sterk doorbloed weefsel (bloedvaten), waardoor de nagel gezond blijft. Het nagelbed sluit aan op de nagelplaat en zorgt tijdens de groei voor het “transport” van het nagelbed. Als het nagelbed beschadigd wordt door bijvoorbeeld een infectie is de kans groot dat de nagelplaat loslaat van het nagelbed, een situatie die voorkomen moet worden.

Hyponichium
Hyponichium is een verzegeling tussen de nagelplaat en het nagelbed. Het hyponichium beschermt het nagelbed tegen bacteriën die er onder de nagel komen. Haal het hyponichium nooit weg! Verwijder het vuil onder de nagel daarom nooit met een scherp voorwerp.

Zijwallen
Deze bevinden zich aan beide zijden langs de nagel. Ze bieden bescherming aan de nagelplaat en bepalen de vorm die de nagel heeft. De nagelwallen kunnen net als de nagelriem ontsteken wanneer zij zonder aandacht worden behandeld.

Matrix
De matrix ligt onderhuids en wordt beschermd door de nagelplooi (huid net boven de matrix). De matrix ligt onder de nagelriem (in de diepte). In de matrix worden de cellen gemaakt die gezamenlijk de nagelplaat vormen. Deze cellen worden langzaam naar boven gedrukt en verliezen net als de bovenste huidcellen hun vocht. Terwijl deze cellen naar buiten worden geduwd keratiniseren ze, waardoor ze aan elkaar kleven en de nagelplaat vormen. Door de vorm en de grootte van de matrix wordt tevens de breedte en dikte van de nagel bepaald. Bij een lage matrix kunnen we een dikke nagelplaat constateren. Bij beschadiging van uw matrix zijn de gevolgen te zien in uw nagels. Een aantal andere oorzaken van afwijkingen in een nagel kunnen onzuiver bloed en ouderdom zijn.

Lunula
In de matrix worden grote ronde cellen aangemaakt die de Lunula vormen. De Lunula is het halve maantje wat zich bij de nagelriem bevindt. De cellen in de Lunula bevatten nog vocht en zijn rond witachtig van kleur (zijn nog zeer gevoelig). Doordat de cellen steeds verder naar voren worden geduwd wordt het vocht eruit geperst en worden de cellen steeds platter (verhoornde cellen). De kleur van de cellen verandert nu van wit naar transparant. Door de bloedvaten in het nagelbed verschijnt de roze kleur. Als de cellen de vingertop bereiken zie je duidelijk dat ze wit zijn. De rand van de nagel is wit vanwege de lucht eronder. Vanaf dit punt begint de vrije rand.

Eponichium
Onder de nagelplooi en tussen de nagelriem (levende gedeelte, bestaat uit huidhoornlaag) en de matrix treffen we het eponichium aan. Het eponichium is een laagje heldere huid dat een extra bescherming aan de nagel biedt. Vaak blijven op de nagel restanten van het eponichium over, die voorzichtig verwijderd dienen te worden bij het plaatsen van een kunstnagel. Deze restanten noemen we het Pterigium (niet levend).

Pterigium / Pterygum
Het transparante vliesje dat ontstaat daar waar de nagelplaat loslaat van de nagelriem (niet levend).

Vrije rand
Doordat de nagel groeit ontstaat aan het einde van de nagelplaat een rand waar de nagel van het nagelbed afgroeit. Dit noemen we de vrije rand. In de vrije rand kan een vorm gevijld worden wat voor een mooi uiterlijk van de nagel zorgt.

Keratine
Dit is een proteïne (eiwit) dat bestaat uit verschillende aminozuren die door zwavel bij elkaar worden gehouden. Het eiwit bestaat uit verschillende elementen zoals koolstof, zuurstof, nitraat, zwavel en waterstof. In de nagelplaat treffen we ook sporen aan van andere chemicaliën zoals ijzer, zink, sodium, calcium en titanium. Zelfs sporen van aluminium, goud, koper en zilver kunnen worden aangetroffen.
 

Uit welke onderdelen bestaat een nagel?

A — nagel
B — nagelbed
C — nagelriem
D — zijwal
E — buitenste opperhuidlagen
F — moederlaag van de huid
G — pezen
H — bot (voorlaatste kootje)
 
 

Meer informatie over manicure/pedicure, versteviging van natuurlijke nagels en/of het plaatsen van kunstnagels (zonder dat er een professionele opleiding nagelstyling vereist is), nail art, nail design, gel lak, nagellak, andere behandelingen of nagelproducten?

Kijk dan bij de behandelingen.

  • Naam (verplicht)

  • E-mail (verplicht, maar niet zichtbaar)

  • Url (optioneel)

  • Bericht (verplicht)